In mijn periode als verkoper bij een sportschoenen speciaalzaak, waar ik ook als sportfysiotherapeut werkte, zijn er vaak periodes geweest waar ik het nut van dure hardloopschoenen in twijfel trok. Dat was iets wat ik toen wellicht beter niet hardop had mogen zeggen maar is nu, na vele wetenschappelijke publicaties, toch wel gegrond.
Toendertijd namen we bij de klanten een statische voetafdruk af en een dynamisch looppatroon analyse middels een loopband met videocamera erachter. Deze analyses werden vertaald in het groeperen van het looppatroon en de type schoeisel wat bij dit patroon zou passen. Grofweg had je de Neutrale schoen, de Anti-pronatie schoen en de anti-suppinatie schoen. Teveel pronatie of suppinatie diende gecorrigeerd te worden door de schoen!!! Maar was dit eigenlijk wel nodig en niet een te grote verstoring van ieders ‘normale’ loopstijl?? Deden we dit om blessures te voorkomen, die er mogelijk helemaal niet zouden komen bij een ander type schoen? Waren wij wel echt specialisten op dit gebied en niet te dwingend bezig in het corrigeren van ‘abnormale’ looppatronen?
Deze kritische vragen omtrent ons functioneren werden ook gevoed door de hardlopers/triatleten die ik zelf onder behandeling had als sportfysiotherapeut. Abraham Zewdie was een trouwe klant van me. Ik heb hem jarenlang medisch begeleid in zijn (top)sportcarriëre. Een zeer aimabele man maar met ontzettende platvoeten, zoals bijna iedereen die uit Ethiopië komt. Had hij niet extra ondersteuning nodig door een anti-pronatieschoen en met het liefst een corrigerende inlay?
Ik weet dat we hier aan de slag mee zijn gegaan maar met weinig resultaat. Het liep niet fijn en het liefst liep Abraham met een neutrale of zeer licht corrigerende schoen. Tja, wat is wijsheid?
Toen speelde er ook vragen als: Heb ik een schoen nodig van 200 euro of meer als ik slechts 2 keer 5 km in het park loop?
Heb ik een corrigerende inlays nodig? (Podotherapeut/Podoloog)
Ik heb niet alle wijsheid in pacht om hier voor elk individu een klaar antwoord te geven. Wel vind ik het belangrijk om kritisch te kijken naar het nut van dure loopschoenen. Een schoen die lekker zit, fijn aanvoelt met joggen is ook heel wat waard. En bent u iemand die blessure gevoelig is dan kan verdere analyse en correcties een uitkomst bieden.
3 Comments
Marieke februari 07, 2019
Wat een verhelderende info zeg.
Heel duidelijk!
admin februari 07, 2019
Beste Marieke,
Bedankt voor je reactie. Ik hoop dat het waardevol voor je is.
Vriendelijke groet, Raimond van Dijk.
Bernard Gelden april 13, 2022
Duidelijk, wij vertalen het naar ons Werkschoenen en Veiligheidsschoenen concept.
Met vriendelijke groet,
ARBO Safety Shoes
Bernard Gelden
Leave a comment